Menu

Το ιστορικό Πάρκο ΦΙΞ αλλάζει σελίδα και είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους κατοίκους της Αθήνας

Ένας πνεύμονας πρασίνου στα Πατήσια αναγεννάται, με την υποστήριξη της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και της FIX Hellas

Στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας παραδόθηκε το ιστορικό Πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια, με την ολοκλήρωση των εντατικών εργασιών ανάπλασης που υλοποίησε ο Δήμος Αθηναίων, με την υποστήριξη της Ολυμπιακή Ζυθοποιίας και της FIX Hellas, μέσω του Athens Partnership και του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου». Ένας χώρος στενά συνδεδεμένος με την ιστορία της μπύρας στην Ελλάδα, αφού εκεί δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα ένα από τα πρώτα εργοστάσια ζυθοποιίας και παγοποιίας, που πλέον μεταμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο και αειφόρο αστικό πάρκο που φιλοδοξεί να αποτελέσει ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου.

Με έκταση 7.500 τ.μ., στη συμβολή των οδών Πατησίων και Καυτατζόγλου στα Πατήσια, το Πάρκο ΦΙΞ είναι ένας πολύτιμος πνεύμονας πράσινου σε μία από τις πλέον πυκνοδομημένες αλλά και ζωντανές περιοχές της πρωτεύουσας. Βασικός στόχος της ανάπλασης ήταν η μετατροπή του πάρκου σε έναν χώρο συνάντησης και αναψυχής για όλες τις ηλικίες, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής και προσφέροντας μια νέα διέξοδο στην καθημερινότητά των κατοίκων της πόλης.

Η ανάπλαση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες τάσεις της αρχιτεκτονικής τοπίου και του περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Βάσει της μελέτης που εκπονήθηκε από την εταιρεία αρχιτεκτονικής τοπίου Ecoscapes, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρασίνου και Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων, φυτεύτηκαν περισσότερα από 4.500 ανθεκτικά μεσογειακά φυτά διαφόρων ποικιλιών, με χαμηλές ανάγκες σε νερό κάτω από τα υπάρχοντα δέντρα, δημιουργώντας μία ενδιάμεση ζώνη βλάστησης.

Το πάρκο αναπτύσσεται πλέον σε πέντε διακριτές θεματικές ζώνες, στις οποίες καθώς οι επισκέπτες περιηγούνται, έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα σχετικά με τη φύση και το περιβάλλον. Στο κεντρικό τμήμα του δημιουργήθηκε ένας κήπος αφιερωμένος στις αισθήσεις, ο οποίος αποτελείται από φυτά με διαφορετικά χρώματα και υφές φυλλώματος και ανθών, τα οποία παρουσιάζουν έντονο βοτανικό ενδιαφέρον και συνθέτουν ένα τοπίο που μεταμορφώνεται με το πέρασμα των εποχών. Στο νότιο τμήμα βρίσκεται ένας κήπος αφιερωμένος στη βιοποικιλότητα, ο οποίος αποτελείται από αειθαλείς μεσογειακούς θάμνους και υδροχαρή φυτά, γύρω από το σιντριβάνι. Στο δυτικό τμήμα συναντάμε τα πλατάνια, τα οποία τονίζονται με νέες φυτεύσεις πολυετών ποωδών ειδών και θάμνων, ενώ στο ανατολικό τμήμα έχει αποκατασταθεί η επιφάνεια του χλοοτάπητα, ώστε να φιλοξενήσει υπαίθριες δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο της ανάπλασης του πάρκου, αποκαταστάθηκαν, επίσης, οι διαδρομές και αντικαταστάθηκε ο αστικός εξοπλισμός. Τα 27 παγκάκια του μάλιστα αποτελούν μία μόνιμη εντυπωσιακή υπαίθρια έκθεση, καθώς φιλοτεχνήθηκαν από σπουδαστές των τμημάτων Γραφιστικής και Καλών Τεχνών του ΑΚΤΟ, υπό την καθοδήγηση έμπειρων εικαστικών, στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας που διατηρεί η Ολυμπιακή Ζυθοποιία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό.