Menu

Μια σύγχρονη, πράσινη «όαση» στο Κουκάκι

Στους σύγχρονους ρυθμούς της Αθήνας επανέρχεται, μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης, το εμβληματικό πάρκο Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης, στο Κουκάκι. Αυτή η ξεχωριστή «όαση» πρασίνου, που δίνει διαχρονικά πολύτιμες «ανάσες» δροσιάς σε μικρούς και μεγάλους, ξανασυστήνεται στους κατοίκους και τους επισκέπτες της γειτονιάς και γίνεται εκ νέου κομμάτι της καθημερινότητας τους.

Πρόκειται για έναν ιστορικό χώρο πρασίνου, ο οποίος αναγεννιέται μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» και με τη συνδρομή της FIX Hellas. Με τις σαρωτικές παρεμβάσεις του Δήμου Αθηναίων, δημιουργείται πλέον ένα ενιαίο, σύγχρονο διαδραστικό αστικό πάρκο. Ένας πολύτιμος για τους πολίτες δημόσιος χώρος, που ανακτά τον χαμένο  ρόλο και την ταυτότητά του και αναδεικνύεται σε έναν αναβαθμισμένο πνεύμονα πρασίνου, κατάλληλο για περίπατο, άθληση, χαλάρωση και ψυχαγωγία.

 

Το πάρκο απέκτησε περισσότερο φυσικό «χρώμα», καθώς φυτεύτηκαν δέντρα και περισσότερα από 1000 μεσογειακά φυτά, που αναδεικνύουν τον χώρο, προσθέτοντας ομοιογένεια και ενιαία ταυτότητα.

Στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του πάρκου, οι αστικές υποδομές και ο εξοπλισμός του ανανεώθηκαν, η υφιστάμενη βρύση επισκευάστηκε, το σύστημα άρδευσης συντηρήθηκε, επεκτάθηκε σε όλο το πάρκο και ανανεώθηκε πλήρως, ενώ στον χώρο τοποθετήθηκαν κατασκευές φωλεοποίησης εντόμων και πουλιών της αστικής πανίδας, καθώς και βοτανικές πινακίδες για την ξενάγηση του κοινού στον κόσμο των φυτών.

Ακόμη, τοποθετήθηκαν παρτέρια με φυτικές αψίδες, νέα καλαίσθητα και άνετα παγκάκια για τους επισκέπτες, καθώς και σύγχρονα καλλισθενικά όργανα γυμναστικής, τα οποία δίνουν διέξοδο σε εκατοντάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών, που επιθυμούν να γυμναστούν με ασφάλεια σε ένα καταπράσινο και ήσυχο περιβάλλον.

Τέλος, με δεδομένο ότι η περιοχή αποτελεί πόλο έλξης για την νέα γενιά, τόσο λόγω της πληθώρας καταστημάτων εστίασης, όσο και λόγω της αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης του πάρκου, οι τεχνικές υπηρεσίες προχώρησαν στην εγκατάσταση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού στύλου φόρτισης συσκευών, που επιτρέπει σε όλους να απολαύσουν τον περίπατο τους στο πάρκο με…γεμάτες μπαταρίες.

Το «Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης» είναι το δεύτερο πάρκο που αναμορφώνεται από τον Δήμο Αθηναίων με την υποστήριξη της Ολυμπιακή Ζυθοποιίας και της FIX Hellas. Είχε προηγηθεί η εκ βάθρων ανανέωση του Πάρκου Φιξ στα Πατήσια, το οποίο ανασχεδιάστηκε, απέκτησε περισσότερο πράσινο, σύγχρονο αστικό εξοπλισμό και σήμερα έχει γίνει ξανά σημείο συνάντησης και αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της γειτονιάς.

«Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που έχουμε θέσει για την Αθήνα είναι να βάλουμε περισσότερες πράσινες πινελιές στον καμβά της πόλης. Όχι στα λόγια, με αποσπασματικές και επιφανειακές λύσεις, αλλά στην πράξη. Με συνολικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις, που αντικαθιστούν το γκρι της πόλης με το πράσινο χρώμα της φύσης και της ζωής και βελτιώνουν την καθημερινότητα των Αθηναίων. Η ανάπλαση του πάρκου «Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης» είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των παρεμβάσεων του Δήμου για την σταδιακή μεταμόρφωση της Αθήνας και η Ολυμπιακή Ζυθοποιία με τη FIX Hellas, μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την Πόλη σου», γίνεται μέρος αυτής της μεγάλης προσπάθειας», δήλωσε, με αφορμή την ανάπλαση του πάρκου, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης

Ο κ. Dejan Beko, Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, δήλωσε σχετικά: «Σε συνέχεια της περσινής ανάπλασης του Πάρκου ΦΙΞ, στα Πατήσια, φέτος παραδίδουμε στους κατοίκους και επισκέπτες της Αθήνας το πάρκο «Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης», στο Κουκάκι, σε μία ακόμη στρατηγική τοποθεσία, που συνδέεται με την ιστορία της FIX Hellas και τον σκοπό της για πιο πράσινες και καθαρές γειτονιές. Όλοι, στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία, νιώθουν με ικανοποίηση, που έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλλουμε στο έργο του Δήμου Αθηναίων, μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την Πόλη σου», καθώς δράσεις που πρακτικά δίνουν πίσω στην κοινωνία, είναι και αυτές που υπηρετούν τον εταιρικό μας Σκοπό, να ζυθοποιούμε για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο. Ειλικρινά ευελπιστούμε να αξιοποιηθεί όπως του αξίζει, όχι μόνο από την τοπική κοινότητα αλλά και από τους επισκέπτες όλης της πόλης».

Η Μαρία Ηρωίδη, Marketing Director της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας συμπλήρωσε σχετικά με την ανάπλαση του πάρκου: «Mε τη FIX Hellas, έχουμε εστιάσει τα τελευταία χρόνια πίσω από τις γειτονιές και τις ενέργειες που προσδίδουν πραγματική αξία στους κατοίκους και τους επισκέπτες τους. Φέτος, συνεχίζουμε το σημαντικό αυτό έργο και με μεγάλη χαρά παραδίδουμε το ανανεωμένο πάρκο Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης, στο Κουκάκι. Σε μια περιοχή, που έχει στενή σχέση με τη FIX Hellas, λόγω του ιστορικού ζυθοποιείου της, και με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον σταθμό του ΜΕΤΡΟ που φέρει το όνομά της. Είναι ένας νέος «πράσινος» προορισμός, σε μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές της Αθήνας, που μας περιμένει όλους, για να χαλαρώσουμε! Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε ενεργά, ώστε η πόλη μας να αποκτήσει πιο πράσινες και καθαρές γειτονιές για όλους! Και είναι στο χέρι όλων μας, να το αντιληφθούμε και κυρίως να το αξιοποιήσουμε στην καθημερινότητά μας!».