Menu
raw-materials-209.jpg

Ο κόσμος της μπύρας

Η μπύρα

Η μπύρα είναι ένα φυσικό προϊόν, για την παραγωγή του οποίου αξιοποιούνται πρώτες ύλες που προέρχονται από τη γη. Το νερό, η βύνη του κριθαριού, ο λυκίσκος και η μαγιά συνδυάζονται αρμονικά για τη δημιουργία ενός από τα πιο αγαπημένα ποτά παγκοσμίως.

ΝΕΡΟ

Είναι, ίσως, το σημαντικότερο συστατικό, καθώς αποτελεί το 95% της μπύρας. Τα άλατα, τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα αφαιρούνται (ή προστίθενται) πριν από την ζυθοποίηση, καθώς επηρεάζουν τη ξεχωριστή γεύση της μπύρας.

ΒΥΝΗ

Η βύνη του κριθαριού είναι ο σπόρος που προσδίδει στην μπύρα γλυκύτητα, χρώμα και σώμα. H διαδικασία της βυνοποίησης περιλαμβάνει την ύγρανση, τη βλάστηση και την αποξήρανση, ενώ η διαφορετική θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της αποξήρανσης μας δίνει τους διάφορους τύπους βύνης.

ΛΥΚΙΣΚΟΣ

Ο λυκίσκος περιέχει έλαια και ρητίνες που καθορίζουν τη γεύση, το άρωμα και την πικράδα της μπύρας. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη λυκίσκου, ωστόσο μόνο ο «Humulus Lupulus», και συγκεκριμένα τα θηλυκά άνθη του, αξιοποιείται κατά τη διαδικασία της ζυθοποίηση.

ΜΑΓΙΑ

Η μαγιά κατέχει σημαντικό ρόλο στη ζυθοποίηση, καθώς προσδίδει το ιδιαίτερο άρωμα και τη μοναδική γεύση της μπύρας, προσδιορίζοντας τον τελικό της χαρακτήρα. Από τις εκατοντάδες ποικιλίες και είδη μαγιάς, μόνο 2 βασικές κατηγορίες αξιοποιούνται στη διαδικασία της ζυθοποίησης, οι βυθοζύμες και οι αφροζύμες.

Ο τρόπος με τον οποίο συνδυάζουμε τα 4 αυτά συστατικά μας βοηθά να δώσουμε μεγάλη ποικιλία από αρώματα, γεύσεις και εμφάνιση στις μπύρες.

Τα είδη και οι «οικογένειες» της μπύρας

Η κυριότερη διάκριση στα είδη της μπύρας γίνεται μέσω του τρόπου ζύμωσης και του είδους της μαγιάς που χρησιμοποιείται. Οι 2 κύριοι τύποι που διακρίνονται είναι:

  • Μπύρες που έχουν ζυμωθεί με αφροζύμες, όπου χρησιμοποιούνται κυρίως μαγιές τύπου ale και η ζύμωση γίνεται στους 18-25°C
  • Μπύρες που έχουν ζυμωθεί με βυθοζύμες, όπου χρησιμοποιούνται κυρίως μαγιές τύπου lager και η ζύμωση γίνεται στους 8-18 °C


Tips για να επιλέξετε τη μπύρα σας: